Een rondreis door China, wie droomt er niet van? Het land van rijstvelden, scherpe bergen met rokerige mistwolken. Het land van mythes en tradities. Het land met geheimen en nog vol met ontdekkingen voor ons Westerlingen. Is rondreizen in China makkelijk? Is er veel toerisme? Wij besloten vanaf Hongkong China in te reizen met als eindpunt Chengdu. Vandaag delen wij de eerste dagen met jullie, die vol verbazing en verwondering zaten!

De beste manier om rond te reizen in China is door de trein te pakken. Met een hogesnelheidstrein passeren wij onze eerste kilometers op Chinese bodem. De urban jungle van China veranderd langzaam in rustig terrein. Hoge flatgebouwen maken ruimte voor kleine stenen huisjes. Het geheel ziet er flink vervallen uit. Toch komt er rook uit de schoorsteentjes. Ik zie veel ouderen en kinderen door de straten lopen. Niet heel veel later begint het landschap steeds groener te worden. De stenen huisjes lijken zich meer te verspreiden en het landschap begint zich te vullen met akkerbouw en fruitbomen. Het landschap wat eerst zo plat leek begint grillig te worden. Nadat we uit de eerste tunnel rijden lijkt alles plots anders. We zijn bijna bij onze eindbestemming!

Xingping
Dit ruige berglandschap doet mij denken aan gigantische stalagmieten begroeid met bamboe en fruitboompjes. Het landschap verhuld zichzelf in mysterieuze mistwolken. Heb je geduld, dan toont het zo nu en dan zijn ware aard. Wij komen aan in het dorpje Xingping, wat een plek! Kleine straatjes vol met houten en stenen huisjes allemaal nog verwarmd met een houtvuurtje in de hoek. Primitief? Op de tv na wel! Op straat zien wij een boel verkopers. Van armbanden en overige meuk tot lokale lekkernijen zoals gebakken tofoe. Dit dorpje leeft op toerisme, maar toch is het niet zoals wij dat kennen. De houten huisjes zijn allemaal bewoond door families die hun business runnen bij de voordeur. Het resultaat? Handgemaakte spulletjes en lekkernijen om je lippen bij af te likken!

Even verderop domineren kleine motorbootjes de rivieren. Vissersmannen sturen hun aalscholvers op pad om vis te vangen. En de kapitein van het pondje staat te schreeuwen dat hij vertrekt. Verbaasd komen wij erachter dat de meeste voertuigen elektrisch zijn! Niet veel later zitten wij zelf op een elektrische scooter die ons langs de mooiste plekken brengt. De mandarijnenboompjes hangen vol fruit. Langs de weg zien wij vrouwen driftig hun mandarijnen tellen terwijl ze met hun geld staan te wapperen. Tussen dit scherpe gebergte ontdekken we moestuinen. Om de zoveel kilometer rijden we langs een dorpje. Kleine stenen huisjes met houten deuren en ramen. De simpliciteit van deze huisjes maakt ze zo prachtig. Hele families kijken verbaasd naar buiten als ze blanke Westerlingen voorbij zien rijden. Buiten zien wij vrouwen groente wassen in de rivier terwijl de mannen met een kleine zaag en monnikengeduld takken voor het vuur afzagen. Xingping is sereen en dat is aanstekelijk!

Yangshuo
Dit centrum is een toeristische oord wat massaal wordt bezocht door lokaal toerisme. Yangshuo kenmerkt zich vandaag de dag door kraampjes vol met plastic speelgoed en hebbedingetjes voor de toerist. Wij zijn blij dat onze accommodatie buiten de stad zit, een plek die nog authentiek voelt. Als je verder dan de drukte kijkt, zie je schattig oud Chinese huisjes, kleine steegjes en vriendelijke mensen. Terwijl wij vol belangstelling het geheel bekijken valt ons op dat wij zelf ook in de belangstelling staan. Stiekem worden er foto’s van ons gemaakt. Kleine kindjes kijken ons aan met de mond open en meisjes lopen giechelend voorbij. Ook dit is een stukje echt China. De gekke prullen, de gênante selfies en heerlijk eten is hier allemaal te vinden. Wil je jezelf helemaal onderdompelen in de Chinese cultuur? Vergeet dan vooral niet naar een openbaar toilet te gaan. Simpele gaten in de grond terwijl je gehurkt staat samen met twintig anderen. Je bent niet echt in China geweest als je dit niet gedaan hebt!

Allemaal gebruikelijke dingen die wij helemaal niet kennen van thuis. Wij zijn erg benieuwd of China nog meer geheimen voor ons in petto heeft. Welke Chinese gebruiken ken jij?