Je hoopt dat het je niet overkomt. Je woont in je bus, je bus is je vrijheid. Zonder bus ben je niets. Ik beschrijf hier het gevoel van een echte busbewoner. Ja, wij houden niet alleen van onze bus, wij aanbidden onze bus! Maar wat als het mis gaat?

Daar stonden we dan langs de kant van de weg met motorpech… Knal zei de bus en het was duidelijk. Er is iets goed mis. Weggesleept moesten we worden. Alle winkels dicht, geen hotel te bekennen. Er zat niets anders op dan op het parkeerterrein voor de monteur te slapen. Met het risico op een flinke boete kwamen wij de nacht door. Terwijl wij daar lagen besefte wij ons dat het altijd erger kan. Gelukkig sliepen wij nog veilig in onze bus. De zwerver naast onze bus had helemaal niets en sliep buiten in de kou, onze situatie viel opeens heel erg mee.

We moeten door. De volgende dag lieten wij onze bus achter om te gaan liften naar de volgende stad. Ons ondernemersplan gaat immers gewoon door en wij laten ons niet tegenhouden door autopech!

Liften ging gemakkelijk. We stappen bij heel verschillende mensen in de auto en vertellen keer op keer hetzelfde verhaal van onze autopech. Niet goed voor onze zenuwen. Zou de bus nog gemaakt kunnen worden? We hopen het want we hebben geen idee hoe en wat anders…

Gelukkig lijkt het vanaf dit punt wat soepeler te gaan. We vinden een Airbnb en toevallig kent de eigenaar een monteur die naar onze bus wil kijken. Dat scheelt! Zeker als wij erachter komen dat de alternator vervangen moet worden. Een klusje dat bij een garage onbetaalbaar zou zijn voor ons.

Dus daar zaten we dan. Opzoek naar een tweedehands onderdeel…

Gelukkig leek niet alles in de soep te lopen. Een paar dagen later was de bus gemaakt en konden wij weer verder. In de tussentijd zijn we gewoon doorgegaan met het opknappen van nieuwe bussen, we moesten immers gewoon geld verdienen, zeker nu met deze nieuwe kosten! Met een deuk in ons budget van +/- 700 dollar komen we er gelukkig met niet meer dan een paar kleerscheuren vanaf. Maar balen was het natuurlijk wel!

Wat we hier van leren? Dat dingen heel anders kunnen lopen dan je denkt. En het belangrijkste is dat wij niet net als de bus stilstaan. Dat wij gewoon vrolijk verder moeten gaan. Terwijl onze bus op een parkeerplaats gemaakt werd, verdeelden wij de taken. Eentje ging liftend de nieuwe bus kopen, de andere deed alvast inkopen waar kon. Het was ontzettend stressvol, maar onze nieuwe onderneming mocht er niet onder lijden! Geluk moet je ook een beetje afdwingen niet?

Heb jij wel eens ontzettende pech gehad op reis? Hoe kijk je daar nu op terug?