Vandaag wil ik vertellen over de Hillbilly hunt, een event wat zich jaarlijks afspeelt in Omarama, Nieuw Zeeland. Het tafereel heeft een behoorlijke indruk op ons gemaakt. We zijn er niet beter van gaan slapen… Hoe dan ook, het is een bijzonder (en vrij luguber) event die het schrijven waard is! Lees mee en laat je verbijsteren… (Foto’s zijn schokkend!)

Eerder schreef ik al over het stadje Omarama en zijn vreemde gebruiken. Hoe het voelde om in dit stadje ingeburgerd te raken, het duckhunt seizoen dat ons achterliet met een dode eend die Jelle heeft klaargemaakt. Het zijn een bizarre paar maanden geweest en we hebben een aantal flinke cultuurshocks moeten verwerken. Op onze laatste dag in Omarama sloten wij af met de hillbilly hunt, een dag die wij nooit meer vergeten.

Even praktisch
Wat houdt deze Hillbilly hunt in? Het is een gigantische competitie waarin meerdere teams zoveel mogelijk wild schieten. De wedstrijd is ontstaan om de lokale rodeo sport te sponsoren. Rodeo en dieren schieten zijn twee dingen die wij zelf niet steunen. Maar het stadje zelf, is er erg bedreven in. Alle teams ontvangen een lijst met dieren die geschoten moeten worden om in de race te blijven. Al het extra dat geschoten is, telt mee voor punten. Zo scoor je erg hoog voor een hert of zwijn. Maar schiet je een boel konijnen dan maak je ook kans op een eerste plaats. Verder zijn er aparte prijzen voor het mooist geschoten dier, en een prijs voor het lelijkst geschoten dier.

 

Ook nog wat voor de kleintjes
Zie de Hillbilly hunt als een familie event (dat is het ook echt). Gezinnen komen er massaal op af en om de kleintjes ook te vermaken is er een aparte junior wedstrijd opgezet. Het kind met het leukst aangeklede konijn ontvangt een prijs. Verder wordt er veelal doktertje gespeeld, helaas zonder succes want deze konijnen zijn zo dood als een pier. Wij kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat ons nichtje, neefje en alle andere kindjes in Nederland zouden spelen met dode konijntjes. De kids deinzen er in Omarama niet voor terug, het is duidelijk dat het er met de paplepel ingegoten is.

Aanwezig zijn op dit event
Tja, we hebben het niet bewust opgezocht… We woonde nu eenmaal in dit dorpje en de wedstrijd was nota bene op onze werkplek! Wij vonden het lastig om dit mee te maken. Dieren schieten en opeten zoals bij het duckhunt seizoen voelt gek, maar begrijpen wij omdat ze de vriezers vullen met eend voor het hele jaar (dat lijkt ons beter dan plofkippen toch?). Op dit event aanwezig zijn had een hele nare bijsmaak. Zo zijn de aantallen gigantisch groot en worden veel dieren gewoon weggegooid! Om zulke mooie en machtige dieren in grote hopen dood bij elkaar te zien liggen was heftig. Wij hebben twijfels gehad of wij nu moesten schrijven over dit onderwerp. Waarom dan toch wel? Wij willen laten zien wat we meemaken tijdens onze reis, en dit soort dingen horen daar ook bij.

 

Tijd voor wat anders!
Jelle en ik hadden genoeg van Omarama, het werken bij de pub, onze housekeeping avonturen en de kou die er aankwam. We hebben besloten Nieuw Zeeland even te laten voor wat het was. Later zouden wij terug komen om meer te zien van Nieuw Zeeland. Maar dan met lekker weer!

Tot de volgende keer, dan lees je over…… (dat zie je vanzelf?)