Het dorpje Muang Ngoi had nog iets bijzonders voor ons in petto! Een dagje mee met de visser Moon die ons de fijne kneepjes van het vak zou gaan leren. Met een bootje voeren we over de Nam Ou rivier totdat we een perfect plekje gevonden hadden. Graag delen wij het recept en de Laotiaanse kunst van gebakken vis als lunch met jullie… 😀

Visje vangen
Een techniek die makkelijker lijkt dan het is, en enige oefening vraagt. We hadden een groot rond net, verzwaard met loodjes aan de onderkant. Deze gooi je met een soepele beweging de rivier in. Moon (de visser) deed het een paar keer voor. Draai het net om je hand, drapeer een gedeelte om je schouder heen en gooi met een ronde beweging het net het water in. Vervolgens voorzichtig het net ophalen terwijl je, je andere hand gebruikt om het net tussen duim en wijsvinger laag te houden. Jelle had de techniek onder de knie en wist ook wat visjes binnen te halen!

Vuur maken
Heb je genoeg vis gevangen dan is het tijd om het vuur te maken, het vuur was erg groot en brandde behoorlijk. Later begreep ik waarom, ben je klaar met de volgende stappen dan wil je dat je kooltjes klaar zijn voor gebruik.

Vis fileren
Stap 1: Schraap met de scherpe kant van je mes de schubben weg
Stap 2: Snij bij de kieuwen, ongeveer onder de vinnen een diepe snee
(horizontaal bij kleine visjes, verticaal bij de grotere)
Stap 3: Druk met een soepele beweging de vis vanaf z’n staart tot aan de maag uit
Stap 4: Gebruik mes en duim om de ingewanden er uit te trekken
Stap 5: Spoel de vis af
Stap 6: Duw een stokje in het vissenmondje en druk hem stevig door om te voorkomen
dat hij slap gaat hangen boven het vuur
Stap 7: Wrijf de vis stevig in met zout
(en vul eventueel aan met kruiden waar de ingewanden zaten)

Verpakken
Pak een mooie rechte stok en splijt deze met je mes in tweeën, let wel op dat je hem niet helemaal doordrukt! Het uiteinde mag intact blijven. Klem je vissen tussen de twee takken en knoop het bovenstuk vast met een stukje riet of touw.

muang-ngoi-vissen-10

Bakken
Je vuurtje heeft inmiddels goed liggen branden en behoorlijk wat kooltjes aangemaakt. Zorg voor een mooie laag kolen en leg twee stammen naast het vuur. Hang de vissen boven de kolen om ze gaar te stoken. Let wel op, ze mogen niet in direct vuur hangen maar moeten juist lekker roken voor een goede smaak!

Wat hebben wij verrukkelijk gegeten! Blij met de kennis die wij hebben opgedaan in Muang Ngoi, nemen wij ons voor dit nog veel vaker te gaan doen in Nieuw Zeeland, hopelijk weer met zelf gevangen vis! 😀

Wij zijn helemaal verzot op het doe-het-zelf concept! 😀 Heb jij ook wel eens eigen vangst op je bord gehad?