Deze miljoenenstad is niet alleen bijzonder vanwege zijn immense wolkenkrabbers en het drukke stadsleven, het is ook een smeltkroes van verschillende Aziatische culturen. De stad kent ook een andere en rustige kant. Het wordt omringd door bergen waar je de tofste hikes kan doen! Wij hadden het geluk wat tijd in Hong Kong door te mogen brengen. Vandaag vertellen we je niet alleen over deze stadsjungle, maar ook hoe het was om Chinees nieuwjaar bij locals te mogen vieren.

Hong Kong is een stad waar ik eeuwig zou kunnen rondlopen. Gewoon eindeloos voor mij uitkijken en letten op alle bijzondere dingen die ik voorbij zie komen. Gewoon rondlopen in deze stad voelt als een urban jungle hike. Hong Kong heeft meerdere verdiepingen leren wij al snel. Zo heb je niet alleen voetgangerspaden  op de grond, ook boven de begane grond zijn voetgangerspaden  die soms kriskras door gebouwen lopen. Mijn google maps is volledig in de war, het duurt ook niet lang voordat wij deze uitzetten en gewoon onze voeten beginnen te volgen…

Verticale winkelstraten
In de eeuwige schaduw van de wolkenkrabbers zoeken wij onze weg. Waar zijn toch al die goedkope restaurantjes waar we van gehoord hebben? Terwijl wij om ons heen staren zie ik opeens een stoet mensen een flatgebouw uitlopen, allemaal met eten in de hand. We moeten dat gebouw in! Een paar dagen later zijn we helemaal HK-proof en weten we met gemak de goedkoopste en lekkerste plekjes te vinden. De flatgebouwen zijn gigantisch hoog, en op elke verdieping zitten winkeltjes en restaurantjes. Door simpelweg gewoon een verdieping te kiezen komen wij op de leukste plekken terecht. Tegenover onze accommodatie zit zelfs een groenteboer en dat op de 13e verdieping!

Getroffen door het Hong Kong humeur
Man wat leeft deze plek! We beginnen onze dag met een tocht naar The Peak. Hier hebben wij een fenomenaal uitzicht over de wolkenkrabbers van Hong Kong. Als we met de bus weer afgezet zijn in de stad lopen we richting de wet market waar iedereen driftig eten aan het bereiden is. We zien de meest gekke dingen voorbij. De winkeleigenaren laten ons met pretoogjes kun bijzondere spullen zien en een enkeling geeft met trots een demonstratie van zijn snijkunsten. Een stukje verder horen wij muziek uit het park komen. We zien er dames wild en heftig dansen terwijl ze (onwijs vals) vrolijk meezingen op de muziek uit hun gettoblasters. Later leren wij dat dit de maids zijn. Blijkbaar heeft bijna elk huishouden in Hong Kong een huishoudhulp en vieren ze gezamenlijk hun vrije dagen in het park. Ook struinen we de lokplek voor toeristen in, namelijk Temple street night market. Dit soort markten hebben we inmiddels al zo veel gezien in Aziatische landen dat de lol er een beetje af is. Wat ik wel heel erg amusant vond was de waarzegsterstraat daarachter. Mysterieus zie ik vrouwen gehuld in kleden rond kaarsjes zitten. Voor omgerekend tien euro kan ik mijn toekomst voorspellen, vertellen ze mij met de nodige ernst. Een andere vrouw beweerd iets gezien te hebben bij mij, voor een klein prijsje wil ze een onthulling doen. Het geheel doet mij denken aan een goed georganiseerd halloweenfeestje.

Buiten de stad
Kleine tripjes buiten de stad zijn makkelijk gemaakt. Zo konden we het niet laten om Hongkongs befaamde walled cities op te zoeken. Het is bizar hoe dicht mensen op elkaar wonen en door welke nauwe straatjes ze zich moeten wurmen om hun voordeur te bereiken. Ook een super tof uitstapje vonden we het Aberdeen Fishing Village. Dit dorpje is gebouwd op palen en volledig afhankelijk van de visserij. De gedroogde vissen kunnen wel jarenlang bewaard blijven en worden gebruikt als bouillon in soepjes. We sloten de dag af met een flinke wandeling naar de Tian Tan Boeddha. Het panorama uitzicht was perfect!

Chinees nieuwjaar
Tijdens ons verblijf in Hong Kong maken wij kennis met een bijzonder gezin. Onze Airbnb host Adam heeft ons uitgenodigd om Chinees nieuwjaar bij zijn ouders te vieren, uiteraard slaan wij dit niet af! Zijn ouders wonen in een nog traditionele wijk zonder hoogbouw (erg bijzonder voor Hong Kong). Wij beginnen de dag bij zijn ouders waar we veel lokale gerechten proberen. Terwijl we interessante verhalen van zijn ouders horen begint er in de straat een ceremonie. Blijkbaar erg bijzonder want door alle flatgebouwen komt dit tegenwoordig niet veel meer voor. Voor elk huis wordt een drakendans uitgevoerd om het huis te zegenen voor een nieuw jaar. Vlak daarna is het tijd om te gaan. We gaan namelijk op bezoek bij zijn oma en leren daar nog veel meer van zijn familie leden kennen. Ik vond deze ervaring ontzettend bijzonder. Het was totaal niet ongemakkelijk om mee te gaan naar zijn familie. Ik vraag mij af hoe het voor een toerist zou zijn om bij een Nederlandse familie op bezoek te komen.

De parade voor het Nieuwjaar wordt groots gevierd en is bekend als een super tof evenement. Wij hadden ons hier super op verheugd! Wat een drukte in de stad, iedereen leek in zijn nopjes! Toch was er iets anders. Een wezenlijk cultuurverschil. Jezelf een beetje laten gaan, een drankje drinken, een dansje doen, een beetje gekkigheid toelaten op dit grote feest. Ja, wij miste de Nederlandse spirit in dit feest. De parade was gaaf met veel lichtjes en gekke dingen. Het feestje er omheen was niet echt een knalfuif te noemen. Mensen staan rustig langs de hekken te kijken naar de parade, en dat is het eigenlijk.

De volgende dag kwamen Harm en Renata aan om samen met ons te gaan reizen in Hong Hong en China! Dubbel plezier natuurlijk nu ons aantal verdubbeld werd! Super gezellig!

Lichtjes-show in de haven
Ondanks dat ze scheel keken van de gigantische jetlag waren ze niet te stoppen! Na bijna een volle dag gelopen te hebben door Hong Kong besloten we de beruchte lichtjes-show in de haven op te zoeken. Dit is een goed moment om je verstand op nul te zetten en je te laten verbazen door de gigantische wolkenkrabbers vol met lichtjes en neonborden. Uiteraard wel onder het genot van een Blue Girl biertje!

Tim Ho Wan, het goedkoopste Michelin restaurant ter wereld
Hier werden we zo vrolijk van! Dit restaurant is het gespecialiseerd in dimsum en serveert de meest bijzondere lokale gerechten! Met ons kleine backpacker budget is het voor ons normaal gesproken niet mogelijk om zo los te gaan. Echter, is dit restaurant zo ontzettend goedkoop dat de rem er volledig af was! We hebben diverse dumplings besteld, de fish balls geprobeerd en de turnip cake en gelei gegeten. Onze favorieten waren de baked bun met BBQ pork en de steamed egg cake. Ook worden er liters thee geserveerd. En zo sloten we Hongkong af.

20180219-DSC09000

Hong Kong is een stad met karakter. Veel Aziatische culturen smelten samen. Het is omringd met prachtige natuur… Dit gecombineerd met de luxe van thuis maakt dat deze stad perfect is voor een citytrip! Wat ons betreft is Hong Kong een dikke aanrader!

Ben jij er al geweest?