Een reis door het oude Japan. Het Japan met traditionele theehuizen, tempels en bamboebossen. Een stad die ongedeerd bleef tijdens de tweede wereldoorlog en daardoor de culturele hoofdstad van Japan is. De moderne tijd is Kioto aan het inhalen. Toch is dit de plek waar we echte geisha’s vonden. Een plek waar volksverhalen tot leven komen, en ik haast zou geloven in de lokale legendes…

Aangekomen in Kioto valt ons direct iets op. We zien ontzettend veel mensen rondlopen in kleurrijke kimono’s, nog meer dan in Tokio. De stad Kioto lijkt op het eerste gezicht niet anders dan alle andere steden waar we doorheen reden met de trein. Pas als we echt op pad gaan zien we de enorme verschillen! Op onze gehuurde fietsen reden we naar alle uiteindes van de stad. In elke uithoek, ieder park en steegje vind je wat Kioto zo bijzonder maakt. Namelijk de sereniteit.

Tussen de moderne gebouwen zie je verdwaalde houten huisjes staan. Iets dieper de steegjes in zijn het zelfs hele wijken geworden traditioneel met rijstpapieren ramen! Door de stad stroomt een woeste rivier en ondanks de kou lijkt iedereen zich hier te verzamelen om te flaneren in kimono of een hapje te eten. Rondom de stad vinden we bijzondere plekjes. Zo zien we perfect aangelegde tuinen vol met bloesembomen, bonsai en lotusbloemen staan. Uit de pondjes springen fel gekleurde vissen. Schoonheid en rust is wat ik hier vind. Ik vang de geur van wierook op. Op de achtergrond horen we bellen die rinkelen, het komt uit de tempels vandaan.

Boeddhistisch paradijs
We zijn in de buurt van Nishi Honganji & Higashi honganji, de hoofdkwartieren van het Japanse boeddhisme. Deze plek voelt haast magisch met de gigantische bloesemboom die staat te pronken op het plein. De grote poorten maken het geheel imposant. Een geweldige plek om oud Japanse architectuur te bewonderen.

Japanse tuinen
Niet ver hier vandaan vind je het bekende Sento Imperial Palace. De prachtig omringde stadstuin verdween in het niets vergeleken bij de strak aangelegde tuinen binnen de paleispoorten. Om hier naar binnen te mogen moet je van te voren een plek reserveren, dit gratis maar wel noodzakelijk. Deze plek was ooit een rustoord voor gepensioneerde keizers. Hier rondlopen voelt als een Japans sprookje.

Cuisine
De Japanse cuisine behoort zeker tot één van mijn favorieten, en dat niet in het minst omdat sushi hier zijn oorsprong kent! Op de Nishiki market kun je proeven van gepekelde groenten, de meest verse vis en sushi, zoete versgebakken koekjes en een hoop etenswaar dat we niet kunnen definiëren. Man o man wat is hier veel lekkers te koop! Ik moet oppassen dat ik niet ons hele budget uitgeef. Ook moet ik Jelle meerdere keren weg trekken uit de gespecialiseerde sake winkels. 😛

Verborgen schatten
Een verborgen parel in het stadscentrum vonden wij het Nishijin textiel centrum. Dit centrum is het mekka voor satijnen stoffen. De meest dure satijnen lappen worden hier nog met de hand geweven. Ook is er een klein museum te vinden. Terwijl we aan het rondkijken waren hoorde we een klikkend gepiep. Wij vonden Sensei, een diep gerespecteerde leraar die alleen met deze titel aangesproken werd. Ze was 81 jaar oud en werkte al 60 jaar op haar weefgetouw. We raakte in gesprek met haar (een soort handen voeten gesprek). Elk stapje van het proces liet ze ons met groot enthousiasme zien. Een jonger meisje kwam aanzetten en begon te vertalen. Zo hebben we uiteindelijk een lang gesprek gehad en veel vragen aan Sensei kunnen stellen. Een ware kunstenares, het was echt bijzonder om met haar te mogen praten.

Ik heb dit artikel moeten opdelen in tweeën. In het volgende deel beschrijf ik hoe het was om geisha’s te zien. Hoe het was om de eindeloze trappen langs de duizend Torii poorten naar de heuveltoppen te volgen. Waarom Kioto als een roze wolk voelt. Wil je meer weten? Lees dan hier deel twee.