Het Muang Ngoi dorp gelegen aan de Nam Ou rivier omringd door prachtig berglandschap heeft iets dromerigs over zichzelf hangen. Het dorp heeft maar één straat. Het is hier rustig en een tikkeltje primitief, met op korte afstand verschillende bergstammen om ons heen die andere talen spreken en heel, maar dan ook echt heel anders leven dan wij doen…

Muang Ngoi
Kijk je om je heen zie dorpelingen bouwen, bamboe hakken, bamboe snijden en bamboe binden. Ze maken er de mooiste creaties van. Langs de weg zie je weefgetouwen staan waar vriendelijke oude dames met de tong uit de mond, de mooiste patroontjes en doeken maken. Er worden spelletjes zoals kaarten, tolspinnen, takraw (een soort van voet volleybal) en meer gespeeld. Wees niet verbaasd als kleine kindjes je hand vastpakken en een stukje met je meelopen, dat vinden ze gezellig en tegelijkertijd hopen ze een woordje Engels op te pikken, en jou een woordje Laotiaans te leren, kop tjai (bedankt)!

Rust en ruimte
Zoals eerder gezegd is het hier vrij primitief en anders dan wij westerlingen kennen. Zo spoel je de wc door met een bakje water, en doe je de bril omhoog in plaats van omlaag! Dit is erg belangrijk want giftige spinnen zitten graag onder de bril. Slapen doe je onder een klamboe wat absoluut nodig is. De bamboe hutjes zijn open en insecten nestelen zich graag in de kiertjes, of bij jou in bed als ze de kans krijgen! Door het beetje toerisme wat hier komt spreken een paar Laotianen een woordje Engels en helpen ze je graag een handje op weg. Er zijn een paar restaurantjes waar je eigenlijk overal hetzelfde krijgt, traditioneel Laotiaans voedsel. Hierbij kun je voornamelijk denken aan noodles en sticky rice. Muang Ngoi is een plek om lekker te rusten, een beetje te zonnen wat prima kan op het kleine strandje of in één van de vele hangmatten!

Aan de wandel!
Binnen het dorp worden een aantal trekkingstochten aangeboden tegen een vrij pittige prijs! Na enig onderzoek vonden we zelf een route van zestien kilometer die ons langs grotten en uitgestrekte rijstvelden omringd door gigantisch gebergte bracht. Ook zijn we langs meerdere dorpjes getrokken waar we onze ogen hebben uitgekeken! Ben je op reis dan raden wij je aan om de app Maps.me te downloaden, deze navigeert je offline en werkt top!

Tham Khang Cave
In het vorige artikel vertelde ik dat dorpelingen de grotten in trokken om zichzelf te beschermen tegen de Vietnamese oorlog en de bommenregen. Ook hier hebben vele dorpen zich verscholen in de diepe en spookachtige grotten. Wij trokken de grot in met een zaklantaarn. De grot was warm en vochtig en een broedplek voor muggen en een hele hoop insecten waaronder giftige schorpioenen. De gangetjes waren smal en we werden er erg claustrofobisch van. Toch was het erg bijzonder om te zien en te beseffen dat mensen soms dagenlang in deze grotten verstopt zaten. We zijn terug gegaan toen we iets groots en engs zagen kruipen… De lens besloeg constant vanwege de hoge luchtvochtigheid, maar we hebben wel de moeite genomen voor jullie het enge beest op te zoeken op Google, en met resultaat!

Bergstammen
Langs onze route passeerde we eerst het Ban Na dorp en later het Ban Hoy Seen dorp. De meeste dorpelingen hier verbouwen hun eigen rijst, groente en met trots de grote aubergines. De vrouwen gaan dagelijks het bos in om overig eten te verzamelen en de mannen gaan op pad om te jagen of te vissen als het water hoog staat. Behendig zie je meisjes visfuiken weven, en mandjes die gebruikt worden voor sticky rice. Het lijkt op een losgeslagen boerderij hier. Vrolijk lopen de koeien, varkens, kippen, geiten, eenden, honden en katten door de smalle straatjes heen. Wel moesten wij oppassen voor een dolle koe die nog niet gevangen was. De bergstammen die wij gezien hebben hebben allen hun eigen rituelen en ze spreken hun eigen taal, mega bijzonder om hier een glimp van op te kunnen vangen!

Muang Ngoi is een heerlijke plek om te zijn en dat komt door de rust, de vriendelijke dorpelingen en het heerlijke eten! Binnenkort delen we graag een recept wat we hier opgepikt hebben, geheel in Laotiaanse stijl natuurlijk! 😉

Heb jij er wel eens aan gedacht Laos te bezoeken? 😀