Wat wij nu hebben meegemaakt! Het is feest in Nieuw Zeeland, maar het is past echt een knalfeest in Omarama. Het land van de doorgewinterde jagers, bierliefhebbers en de country hooligans. Het duckhunt seizoen dat plaatsvind in de maand mei wordt groots gevierd! Wel op een manier die ons nog niet bekend was… (Pas op, foto’s zijn schokkend!)

Duckhunt seizoen
Jaarlijkse rond mei wordt de opening van het duckhunt seizoen groots gevierd in Nieuw Zeeland. Door een grote overpopulatie aan eenden is dit festival (inmiddels diepgewortelde cultuur) opgezet. Wil je er iets van meekrijgen is het belangrijk de wat rustigere plekken van Nieuw Zeeland te bezoeken, gelukkig waren wij in countrytown Omarama waar we als geen ander hebben kunnen ervaren wat dit seizoen nu werkelijk inhoudt en betekend voor de locals.
24. Het regent eenden - Roffie Feest
It’s all about beer and shooting! Het dorp ligt stil op de pub na. Jong en oud, mannen en vrouwen, eigenlijk iedereen trekt er ochtends vroeg op uit om te gaan jagen. Op de dag van de opening verzameld iedereen zich in de pub waar ze samen komen om verhalen uit te wisselen over de vangst. Terwijl dolly Parton uit de speakers klinkt zie ik mensen countrydansen en lol hebben.

De dode eenden gaan mee de pub in en worden vol trots vergelijken, wie heeft de mooiste eend geschoten? Ik zie kleine meisjes eenden vasthouden alsof ze een nieuwe baby born pop hebben, en tot mijn verbazing zie ik er zelfs eentje in een poppenwagen liggen! Kan het nog gekker? Ik vroeg het me oprecht af. Terwijl ik deze cultuurschok sta te verwerken wordt er een biertje bij mij besteld (ik werk namelijk in de pub). Een pintje? Geen probleem komt eraan! Terwijl ik sta te tappen smijt hij zijn dode eend op de toonbank, hij moest namelijk zijn handen vrij hebben om te betalen…

Jelle en ik werken nu al een tijdje in Omarama en tot onze vreugde herkennen we gezichten en worden we zo hartelijk opgenomen door dit stadje. Voor al ons harde werk werden wij beloond met een eigen eend. Ik kreeg hem zo in mijn handen geduwd en had voorheen nog nooit een dood beestje vastgehouden. Lichtelijk onpasselijk heb ik ze vriendelijk bedankt en mij afgevraagd wat ik met deze eend ging doen. Lachen, gieren brullen want ze wisten maar al te goed dat ik nog nooit een eend geplukt had.  Jelle besloot deze taak op zich te nemen en dat ging beter dan verwacht!

In het volgende artikel legt Jelle uit hoe je gevogelte klaarmaakt…?

 

Nu wij zijn heel benieuwd naar meningen. Hoe denk je over jagen? Beter wild schieten dan plofkippen houden? Een serieuze zaak die niet als hobby gezien mag worden? Of simpelweg doodnormaal? Wie weet jaag je zelf wel? Of ben je juist absoluut tegen. Anyway het maakt ons nieuwsgierig…