Vier dagen kostte het ons om Nieuw Zeeland te bereiken. We reisden met de boot, tuktuk, bus, nog een tuktuk, de benenwagen en meer. Daarna konden we op onze eerste vlucht stappen, terug naar Bangkok. Vanaf dit punt was het vliegen, een overstap van acht uur, meer vliegen en dan eindelijk… Tussen de wolken verscheen land, groene heuveltoppen en een fijn zonnetje, hallo Nieuw Zeeland!

Wat gaat er gebeuren?
Het gedeelte van onze reis is aangebroken waarin we Nieuw Zeeland gaan verkennen. Met een busje dat wij eigen willen maken is het de bedoeling een jaar lang in Nieuw Zeeland te wonen, werken, maar vooral reizen! Tijdens ons jaar hier proberen we omliggende landen zoveel mogelijk te bereizen.

De zoektocht naar een bus
Aangekomen in onze Airbnb waren we meteen op volle toeren, wij hadden een missie en dat was het vinden van een campervan, zo snel mogelijk! We struinden Trademe.co.nz (de Nieuw Zeelandse Marktplaats) af en hadden hulp aan aantal Facebookpagina’s. Het aanbod is ontzettend groot, maar de vraag naar self contained busjes des te meer! Tijdens onze zoektocht viel het ons op dat de meeste self contained busjes een flink aantal kilometers op de teller hadden en mechanisch niet altijd in orde waren. Ook hebben we een aantal busjes bekeken. De spanning en hoop op het juiste busje, en de vermoeidheid en teleurstelling des te groter als blijkt dat ons busje er niet tussen zit. Tijd om het anders aan te pakken!

Plan B
We besloten al vrij snel het helemaal anders te gaan doen. We hadden nu een aantal busjes gezien en besloten dat het niet moeilijk moest zijn om een busje self contained te maken. Self contained betekent dat je vuil water in je busje kan opvangen en een chemisch toilet mee hebt. Dit is onwijs belangrijk omdat met het certificaat, je een vrije vogel bent in Nieuw Zeeland en op veel plekken gratis kan overnachten (ook nog eens op de mooiste plekken!).

De bus
En ja hoor, we vonden hem! Vier dagen lang woonde we praktisch in de bouwmarkt. Super handig want de bouwmarkten hier laten je klussen in hun loods (gratis) en je mag gebruik maken van het gereedschap wat daar ligt. We bouwden een inklapbaar bed frame waar we een bedbankmatrasje op legden. Jelle ging aan de slag met het keukenblok (wasbak, kraan en watertanken) terwijl ik driftig bezig was de gordijnen te naaien. Voor maar een paar honderd euro was onze bus ingericht. Wij zijn dik tevreden want aan het einde van de rit, verkopen we deze bus zeker met winst (mits we hem in de prak rijden;)). Ons doe-het-zelf plan was geslaagd!

Het certificaat
Met geknepen billetjes gingen we naar onze eerste keuring, geslaagd! Een tweede keuring en het was definitief! We hadden ons certificaat en konden eindelijk self contained op pad en het risico van een boete vermijden. We hadden de stoute schoenen al aangetrokken en waren namelijk al een paar dagen de hort op. Het certificaat krijgen was dus echt een opluchting, en zeker goed voor onze nachtrust wetende dat er geen ranger op het raam zou tikken midden in de nacht!

Het avontuur in Nieuw Zeeland is begonnen! Waarom zou jij graag dit land willen bezoeken? Of ben je er al geweest? Tips worden zeer gewaardeerd! 😀