De op drie na grootste stad van Rusland, al merk je daar niets van als je door het centrum van Novosibirsk loopt. Op de trans Siberië expres besloten we ook te stoppen in deze stad, namelijk omdat hij zo populair is onder Russische studenten. Bekend om goedkoop en lekker eten en de diverse Siberische entiteiten die hier samen zouden komen… Vandaag een verslag van onze vier dagen in Novosibirsk.

De trein stopt en uit het raam zien we een gigantisch fel blauwgroen gebouw. Het station van Novosibirsk wat er groot en imposant bij staat. Op het moment dat we de trein uit stappen begint het met regenen. De wind snijdt in ons gezicht en ik zie Russen hun capuchon straktrekken. Helaas voor ons, zou het weer niet gaan veranderen de aankomende vier dagen…

De stad
Om eerlijk te zijn waren we niet weg van Novosibirsk en hadden we achteraf deze stad in één dag bezoeken ook prima gevonden. Ik denk dat de backpacken in deze stad een stuk leuker is in de zomer. Wij bezochten deze stad in de lente, niet goed over nagedacht dus. Grijze sneeuwhopen en ijsvlaktes smelten langzaam en maken van de stad één grote kliederboel. Letterlijk iedereen en alles zit onder de modder. Langs de autowegen lopen is geheel op eigen risico. Meerdere malen zien we moddergolven van de wegen afkomen. De Russen lijken ze behendig te ontwijken.
DSC01421-1

Het is een behoorlijke klus om je weg te vinden in Novosibirsk. Op het internet kunnen we haast geen informatie vinden. De websites van bekende bezienswaardigheden zijn allemaal in het Russisch en het is ons vrij snel duidelijk: deze stad is niet gebouwd voor toeristen. Toch geven we niet op en schuiven we vastberaden verder door de modder.

Blind op zoek
Na lang zoeken vinden we eindelijk het toeristenbureau dat zich verscholen heeft in een grijs flatgebouw dat er behoorlijk armoedig uitziet. Met de nodige twijfel stappen we toch naar binnen. Veel levert het ons niet op. De drie dames in het kantoor vinden het geweldig dat wij helemaal uit Nederland gekomen zijn. Ze willen hun Engels oefenen en stellen ons een hoop vragen terwijl ze ons stralend, haast verliefd aankijken, we zijn zojuist de toeristenattractie geworden! We krijgen een foldertje van ze mee met feitelijk alleen informatie over de stadsgeschiedenis. We vragen waar de bekende Banja sauna’s te vinden zijn, maar door de taalbarrière komen we er helaas niet uit. De Banja sauna’s hebben Russische namen en zijn geschreven in het cyrillisch. Dit kunnen we uiteraard niet lezen en dus dwalen we rond als dwazen. Drie uur spendeerden we aan een zoektocht naar een Banja, om het vervolgens op te geven. Wel kwamen we onverwacht een optocht tegen. We besloten goedkoop bier te gaan drinken, iets wat gelukkig wel heel makkelijk te vinden is in Novosibirsk!

De draad kwijt
Net als in Irkoetsk loopt er ook door deze Russische stad een lijn door de straten die je langs alle highlights brengt. Maar waar is die? Met het gure weer proberen we de de lijn te vinden en een aantal highlights op te sporen die we met behulp van ander bloggers  wisten te vinden. Zo komen we uit bij het poppen theather, iets wat we eerder in Vietnam ook zagen. Ook komen we uit bij het trans Siberië trein museum. We besluiten binnen op te warmen en hebben het erg naar ons zin als enige bezoekers van de dag! Dit geeft mooi aan hoe weinig toeristen Novosibirsk telt. Maar omdat er geen Engelse informatie te vinden is ben je er ook snel doorheen.

Zoals eerder gezegd denk ik dat Novosibirsk echt een leuke stad kan zijn, maar dan wel met lekker weer. We besluiten de wandeling te laten voor wat het is. Alles is koud en nat, ook hebben we geen droge kleren meer. Op de terugweg kopen we alle lokale lekkernijen die we kunnen vinden in de ondergrondse winkelstraten. We gingen namelijk in onze Netflix en chill modus. Onze tijd comfortabel uitzitten en wachten tot we naar Jekaterinenburg konden gaan.

DSC01394-1

Novosibirsk, de op drie na grootste stad van Rusland. Heb je er ooit eerder van gehoord?