De reden dat we Vietnam bezochten was hoofdzakelijk voor het regelen van visums. We hebben aardig wat tijd doorgebracht in de hoofdstad Hanoi en dat was genieten! Deze gigantische stad kenmerkt zich niet door de wolkenkrabbers. Met negen miljoen inwoners voelt Hanoi eigenlijk als een uit de kluiten gewassen dorp. Wat een gezelligheid en wat een charme in deze bijzondere stad…

We verbleven in het oude centrum van Hanoi en hebben elke minuut genoten van ons verblijf. In de ochtend leeft de stad op en beginnen de groentewinkeltjes hun waar uit te stallen. De parken worden gebruikt voor ochtend gymnastiek en langzaam lijkt Hanoi te ontwaken uit zijn slaap. Ik heb in het oude centrum van Hanoi geen wolkenkrabbers gezien. Gebouwen zijn vrij klein en laag en het is makkelijk om verdwaald te raken in de kleine steegjes. Er worden spelletjes op straat gespeeld en er heerst een ware poedelhype. Deze kleine rakkers zie je verkleed in de meest gekke pakjes op elke straathoek geaaid worden door hun baasjes. Poedel liefde is echt een lifestyle in Hanoi.

De hoogtepunten van Hanoi
We reden op en neer naar het consulaat om diverse visums te regelen. Wij hebben veel tijd doorgebracht in Hanoi en zijn tot de volgende conclusie gekomen: Het is niet een specifieke plek, maar juist de stad zelf dat een hoogtepunt is! Zo hebben wij dagen doorgebracht in Hanoi gewoon lopende over straat en genietend van de kleine steegjes, het heerlijke streetfood en de culturele verschillen vergeleken met Nederland. Bijna iedere vietnamees draagt een strohoedje. Groenten en fruit worden vervoerd via rieten manden en fietsen zijn uitgestald met vrolijke bloemen. We zien mannen op scooters voorbij rijden met hele bloesembomen vastgebonden op hun rug. Ook mandarijnenbomen zijn erg populair in deze tijd van het jaar, de straten staan er vol mee! Dit heeft te maken met de voorbereidingen van het nieuwe jaar. Op elke hoek van de straat lijkt een klein vuurtje te branden, of staat er een pruttelende pot met eten. Bedreven worden spelletjes gespeeld en het goedkoopste bier ter wereld gedronken, namelijk Bia Hoi!

Deze dingen moet je doen!
Met stipt op één is eierkoffie drinken. Dit drankje is typisch Vietnamees en wordt ook wel de vloeibare tiramisu genoemd. Ikzelf vond het heerlijk! De keuze is reuze en ook de yoghurtkoffie viel bij mij in goede smaken! Vlakbij de grote markt (waar ze trouwens ALLES verkopen) zie in de avond artiesten dansen en zingen en kun je mee doen aan alle spelletjes die georganiseerd worden langs het Hoan Kiem Lake, zo leuk! Vlakbij is het poppentheater. Dit was absoluut een hoogtepunt! Aan de hand van een bijzondere poppenshow krijg je de hele geschiedenis van Vietnam te zien. Ze maken gebruik van een lichtshow, water en vuurwerk. Daarnaast is de muziek verzorgd door het orkest wat op traditionele instrumenten speelt. Ook niet te missen in het Mausoleum van Hồ Chí Minh en de Hoa Lo-gevangenis, waar we ontzettend veel te weten kwamen over de Vietnamoorlog. Eigenlijk hebben we elke avond afgesloten met een paar Bia Hoi biertjes! 😛

Nihn Binh
Cultuur snuiven op de scooter. Nihn Binh is een paar uur rijden vanaf Hanoi. Mensen die lief zijn voor zichzelf kiezen ervoor deze tocht te doen met lekker weer. Wij bezochten Hanoi in wintertijd en besloten ons niet tegen te laten houden door koud weer. Het resultaat? Een toffe scootertocht en keihard afzien.

Aankomen in Nihn Binh maakte alles goed. Dit mooie gebied zit vol met rijstvelden waaruit puntachtige rotsformaties steken van wel meters hoog. Dit karstgebergte lijkt wel alsof het uit de grond gestampt is! Naast geweldige natuur kun je er ook het Bai Dinh Pagoda bezoeken. Dit tempelcomplex vol overdaad is gigantisch groot en indrukwekkend. Heerlijk is de rust hier tijdens de wintermaanden. Vlakbij ligt Hoa Lu de oude hoofdstad van Vietnam. Deze oude hoofdstad deed mij een klein beetje denken aan de ruïnes van Cambodja. Rijden door Nihn Binh is het leukste! Van de rijstvelden rij je de floating villages in. We zien de dorpsbewoners druk bezig met van alles en nog wat en komen bizarre taferelen tegen langs de kant van de weg. Van een vogelparadijs tot aan gefrituurde geiten die ze verkopen.

 

Onze visums waren binnen. Dit betekende dat wij onze reis konden vervolgen en afscheid moesten nemen van Vietnam en Freek. Een beetje verdrietig vervolgden wij onze reis. De volgende bestemming maakte het gelukkig weer helemaal goed, maar daar later meer over.

Wij hebben maar een klein deel van Vietnam kunnen zien en willen heel graag ooit weer terug! Waarom zou jij Vietnam graag willen bezoeken?