We zijn in Hiroshima. De eerste stad in de geschiedenis van de mensheid waar een atoombom op viel. Een stad die in één klap weggevaagd werd door een vuurbal van 300 meter breed en 4000 °C heet. Een stad die radioactief besmet werd. Het was een ramp die vele slachtoffers achterliet. Hoe voelt het om vandaag de dag door Hiroshima te lopen? Lees maar mee…

Eerst een kleine samenvatting van Hiroshima.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 6 augustus 1945 boven Hiroshima de uraniumbom Little Boy losgelaten. Een half uur voor de ontploffing zorgde een amerikaanse verkenningsvlucht ervoor dat in Hiroshima het luchtalarm afging. Veel mensen zochten bescherming in de schuilkelders. Wanneer het gevaar geweken bleek te zijn kwamen de inwoners weer uit deze kelders. Juist op het moment wanneer de bom viel. Deze strategie was bewust gekozen waardoor de uraniumbom viel toen alle inwoners juist de schuilkelders uit waren. Hiroshima werd in één klap weggevaagd en 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. De gigantische vuurbal van 300 meter doorsnede verspreidde onder zich een temperatuur die opliep tot wel 4000 °C. Tienduizenden personen raakten zwaar verbrand en gewond. Enkele minuten later vielen er dikke regendruppels, zwart van de as en rook en zwaar radioactief besmet. Een paar dagen later werd ook de Japanse stad Nagasaki getroffen door een atoombom.

De stad Hiroshima nu.
Terwijl we door Hiroshima lopen kletsen wij met elkaar over hoe dit totaal niet is wat we van deze stad hadden verwacht. Is het een teleurstelling? Totaal niet! Wat een onwijs grote en levendige stad is dit! De straten zien er gezellig uit en er lijkt van alles te beleven. Er wordt veel gefietst in Hiroshima. Iets waar wij ons uiteraard goed in kunnen vinden als Nederlanders. Grappig om te zien is dat alles strak geregeld is in Japan, behalve de nieuwe fietscultuur. Kriskras fietsen mensen door elkaar heen. Ze rijden door rood, weten niet of ze links of rechts moeten fietsen, gebruiken de stoep en kijken ons verbaasd aan als we richting aangeven! 😛 Er is ontzettend veel tofs te doen in en om Hiroshima en we zijn dan ook aardig druk geweest op deze plek.

Mazda Museum en productielijn
Dit is echt heel gaaf om te doen en het is nog gratis ook! Mazda vind haar oorsprong in Hiroshima. Niet alleen zie je de eerste automodellen. Ook leer je hoe een auto ontworpen wordt (helemaal met de hand uitgesneden in hout!). Wat ik toch wel het allertofste vond was dat we op de productielijn mochten kijken. Hier zie je hoe robotarmen auto onderdelen plaatsen. Je wordt omringd door robotarmen en robotwagentjes die het proces vlekkeloos laten verlopen. Het geheel is zo futuristisch! Helaas mochten we geen foto’s maken van de productielijn… Maar, kijk deze auto’s! Ik wou dat auto’s van vandaag er zo uitzagen, deze zijn toch veel leuker?

Peacepark & museum
Een bezoek aan Hiroshima kan niet zonder het park en museum bezocht te hebben. Ondanks dat je er vandaag de dag weinig van ziet, is het (nog maar!) 72 jaar geleden dat deze stad compleet weggevaagd werd! In het Peacepark is het eerste dat ons opvalt de Genbakukoepel. Tijdens de ontploffing is de fundering van dit gebouw blijven staan, en daarmee is het een herdenkingsmonument geworden. Iets verder in het park zien we onwijs veel schoolkinderen in cirkels staan. In het midden zien we bakken vol gekleurd papier staan. Het zijn de kraanvogels die de schoolkinderen vouwen. Het is traditie geworden dat elke schoolklas die hier komt voor geschiedenisles 1000 gevouwen kraanvogels meeneemt. Bij 1000 gevouwen kraanvogels mag je namelijk volgens Japanse een wens doen. Op de plaquette staat: ‘Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde’.

In het Peacepark kun je ook naar het museum toe dat niets aan de fantasie overlaat. Afgrijselijke beelden van verbrandde mensen en spullen komen voorbij. Beeldmateriaal vol interviews met overlevenden hebben we gekeken. Pas echt bizar vonden we de volgende ontdekking:

Japan, Duitsland en Italië vormen tijdens de tweede wereldoorlog een alliantie (ja, het waren geen lieverds). Ondertussen had Amerika tot ontzet van vele Amerikaanse burgers een boel belastinggeld gestoken in nucleaire wapens. Na de slag van Pearl Harbor door de Japanners veranderde er een hoop. Amerika mengde zich in de oorlog. Veel later gaven Duitsland en Italië zich over en Japan was ook bezig met zijn overgave. Door het museum leerde we het volgende: had Amerika twee weken gewacht dan had Japan zich overgegeven en waren de levens van 240.000 onschuldige burgers gespaard gebleven! Waarom besloot Amerika dan toch twee nucleaire bommen te gooien?! Hoogstwaarschijnlijk zoals ik Amerikaanse politiek ken, om spierballen te tonen..

Ook de jaren na de bommen hebben mensen verschrikkelijk geleden. Het dodenaantal na de aanslag bleef stijgen en werd geregistreerd door de overheid. Door o.a. kanker als gevolg van straling, kostte de bommen totaal 240.000 onschuldige burgers het leven.

20180311-DSC00012

Miyajima, een eiland vol tempels en tamme herten
Dit eiland ligt op een steenworp van Hiroshima en is zo tof! Het eiland is zo heilig dat vroeger normale mensen niet eens aan land mochten komen. Via een boot gingen ze door de speciale Torii poort direct naar de schrijn, een soort tempel op palen speciaal gebouwd zodat mensen de grond niet konden aanraken. Tegenwoordig mag je overal lopen en deel je het eiland met een legioen aan tamme (soms best brutale) herten. Wat een schatjes zijn het! Ze liggen te luieren en komen vaak nieuwschierig bij je kijken. Op het eiland kun je een flinke klim maken naar de top. Uiteraard gingen we die uitdaging niet uit de weg! De route was super gaaf en onderweg kwamen we een boel mooie tempels tegen. Ook het uitzicht was top! Mijn persoonlijk hoogtepuntjes waren alle beeldjes met mutsjes op, vind je ze niet schattig?

Knuffelen op Konijnen eiland Okunoshima
Dit eiland is waarschijnlijk een hoogtepunt. Niet een hoogtepunt van onze reis nee… Een hoogtepunt uit mijn leven! Dit eiland werd ooit gebruikt om gifgas te produceren. En dat gas werd getest op konijnen. Na de tweede wereldoorlog werden proefkonijnen losgelaten en het eiland verlaten. Konijnen doen nu eenmaal wat konijnen doen… Jaren later wordt dit eiland gedomineerd door onze pluizige vriendjes!

Wil je meer zien over Okunoshima? Ik heb via Instagram een filmpje gedeeld, deze kun je hier kunt terugvinden.

En zo sloten we ons avontuur in Hiroshima af! Volgende keer komen we terug met verhalen uit Osaka. Tot dan! 😀