Kioto is een plek om te filosoferen. Te wandelen, te ontspannen en te genieten van geschiedenis, natuur en sereniteit! Bloesembomen die vol in bloei staan, de eindeloze trappen die je brengen naar de mooiste heuveltoppen. De steegjes waarin ik zou willen verdwalen. Het voelde als een roze wolk. Vandaag wil ik vertellen over een bepaald gevoel dat Kioto achterliet. Het stukje geschiedenis gecombineerd met prachtige natuur maakt dat je de oude volksverhalen bijna echt voor je neus ziet afspelen.

Het pad langs de duizend Torii poorten
Kioto heeft zo ontzettend veel tempels dat het bijna overweldigend is. Toch is Fushimi Inari Taisha het meest indrukwekkend. Wij stonden vroeg op om daar de zonsopkomst te zien. Op een enkeling na was er niemand op de berg. De Torii poorten in het rode ochtendlicht, de frisse berglucht, de prachtige beelden waar wij door omringd werden. Wat een ongelofelijk moment. Alsof je alleen op de wereld bent daar hoog op die berg. De Torri is een poort die volgens Japans geloof de normale wereld verbind met de spirituele wereld, ook wel de heilige wereld genoemd. Stil werden wij er in ieder geval zeker van!

Wijsheid begint met wonderen
Langs de rand van de stad vind je het historische pad gewijd aan de filosofie. Deze kalme plek is perfect om te wandelen en de traditionele huisjes van Kioto te bewonderen. Het pad loopt langs een beekje. Langs het water staan bloesembomen en om de zoveel tijd kom je een kunstenaar tegen. Blijkbaar kan het soms aardig druk zijn op philosophers path. Gelukkig blijkt het bij ons anders te zijn. Het is aanstekelijk. Terwijl wij langs het water lopen raken wij diep in gesprek. We praten over toekomstdromen, stellen kritische vragen aan elkaar en kletsen eindeloos verder over onze ideale droomwereld. Bestaat zoiets wel? Of bestaat alleen de juiste mindset?

De lichte voeten van een Geisha
We besloten een avond wandeling te gaan maken in het Hanamachi district van Gion. Dit is de plek waar Geisha’s wonen en werken. Een Geisha is een hoogopgeleide en gerespecteerde Japanse gastvrouw die zorgt voor vermaak op feestjes in Japanse theehuizen. Ze vermaakt gasten door zang, muziek, dans en gesprekken. In een vroeg stadium is een Geisha een Maiko. Maiko’s komen alleen in Kioto voor, waar ze opgeleid worden door ervaren Geisha’s. Terwijl wij door de donkere en zwak verlichte steegjes rondlopen horen we gelach achter de rijstpapieren deuren komen. De sfeer rondom Geisha’s is mystiek en moeilijk om oprecht iets van mee te krijgen. Toch hebben we geluk als opeens een deur openschuift. Er wordt uitbundig afscheid genomen en we hebben hier duidelijk te maken met een Maiko in opleiding. Terwijl wij een stuk verder lopen gebeurd er iets spectaculairs! Wij spotten buiten drie verschillende theehuizen een echte Geisha vol in kledij, met witte make-up en houten slippers van wel tien centimeter hoog! In een razend tempo schuifelen ze geruisloos door de straten. Voor we het weten is het moment voorbij en glippen ze stilletjes een ander theehuis in.

Kioto heeft veel indruk op ons gemaakt! Onze interesse in Japanse cultuur is alleen maar gegroeid sinds ons bezoek aan Kioto. In het eerste deel vertel ik over de stad Kioto. Culinaire hoogstandjes, Japanse tuinen en een bijzondere ontmoeting. Deel één gemist? Hier lees je hem terug.

Waarom spreekt de Japanse cultuur jou aan?