Zoals je misschien nog weet vertelde ik in het vorige artikel over het duckhunt seizoen in Omarama. Hoe ik pardoes uit het niets een dode vogel in mijn hand gedrukt kreeg, een lekker avondmaal. Maar dan moet je hem wel even klaar weten te maken. Hoe doe je dat eigenlijk, gevogelte klaar maken wat niet kant en klaar uit een verpakking komt? Jelle zocht het uit en vandaag delen wij de kunst van gevogelte klaarmaken! Een eend in ons geval. (niet voor zwakke magen kan ik je vertellen)

Plukken 
De eerste stap van het proces is plukken. Je begint met de hals van het beestje en werkt langzaam naar beneden. Met korte (flinke) rukken trek je de veren er zo goed mogelijk uit. Het is een werkje wat nog best zwaar is en een hoop rommel oplevert. Slim is om het buiten te doen, of een aantal kranten op de grond te leggen en een vuilniszakje voor de grote veren. Je wilt niet dat de veren afbreken dus probeer met veergroei mee te trekken. Geen zorgen als er nog kleine haartjes zitten, dat hoort erbij. De eerste stap van het proces is klaar!

Ledematen, kop en kont afhakken
Zoals eerder gezegd is dit werkje niet voor mensen met een zwakke maag.  Voor deze stap heb je een bijl nodig, of een goed en stevig hakmes. Hak met een soepele beweging als eerste de kop af, het liefst zo dicht mogelijk bij de hals. Herhaal deze stap bij de vleugels, poten en als laatste stap de kont. Zorg ervoor dat je net onder de anus hakt, deze ruimte heb je later nodig om de ingewanden te verwijderen.

Dons wegbranden
Vul een bakje met spiritus en steek het aan.  De kleine haartjes die nog aan de vogel zitten kun je nu voorzichtig wegbranden door de vogel boven het vuurtje te houden, blijf de vogel langzaam draaien, je wilt niet dat de huid verbrandt.

Ingewanden verwijderen 
Het meest heftige werkje als je het ons vraagt… Zorg voor een bak met water buiten, of neem je vogel mee naar binnen naar de gootsteen. Via het afgehakte kontje ga je naar binnen om vervolgens de ingewanden eruit te trekken. De ingewanden zitten goed vast en het is belangrijk dat je goed diep het gevogelte ingaat om zoveel mogelijk organen er in een keer uit te kunnen trekken. Spoel de vogel gedurende het trekken eens af, en kijk of je door de vogel heen kan kijken (vanuit de kont moet je door het nekgat kunnen kijken)

Voila! Je bent klaar, en hebt het geflikt! Nu is het tijd om je vogel klaar te maken. Jelle koos voor een Peking eend variant, maar alle opties zijn natuurlijk mogelijk! ?

 

Het was voor ons een heel aparte ervaring, maar we zijn blij dat we het hebben meegemaakt. Het is een heleboel werk voor een klein beetje vlees. Wij stonden erg stil bij hoe goedkoop het vlees in de supermarkt is, helemaal als je nagaat wat voor proces er achter zit. Het vlees smaakte prima maar toch was het anders eten, wellicht waren we wel iets bewuster bij wat we aten.

Heb jij wel eens gevogelte geplukt? Of is het iets wat je nog zou willen doen? Wij zijn benieuwd waarom wel of niet? En hoe had jij je eend klaargemaakt?