Zoals jullie inmiddels weten zijn wij helemaal weg van Nieuw Zeeland! Ook het Noordereiland is prachtig en heeft veel te bieden. Elke regio op dit eiland is compleet anders, iets wat typisch is voor dit land. Om je toch een compleet beeld te kunnen geven delen wij onze ervaringen van het Noordereiland met je in vogelvlucht. Ben jij er al geweest?

Het subtropische noorden is een zwijmelplek. Je vindt hier onder anderen tropische regenwouden, prachtige eilanden, eeuwen oude bossen en gigantische zandstranden. Ja, noord is heel veelzijdig!

Bay of plenty
De plek waar je verlaten baaien met dobberende bootjes vindt. De bereikbaarheid van alle eilandjes is prima  door alle lokale pondjes. Dit betekent dat je ook nog leuke tripjes met de boot maakt. De hikes zijn er prachtig, de zee azuurblauw en het zand parelwit! Onze mooiste herinneringen zijn de prachtige zonsondergangen met springende dolfijnen. Bay of plenty is een plek om te verdwalen, want je wil er niet meer weg!

Whangarei
Dit is een plek die je niet mag missen! Dit stadje schreeuwt artistiek en promoot zelfstandige ondernemers. Het zit bomvol met creatievelingen, levensgenieters en natuurfreaks. Whangarei is namelijk omringd door prachtige natuur. Denk aan een hoop watervallen, grotten, prachtige kustlijnen en grillige kliffen.

Tijdens ons bussenproject leerde wij twee hele leuke Nederlanders in Whangarei kennen. Bijzonder aan reizen is het ontmoeten van dit soort mensen. Voordat we het wisten mochten wij klussen in hun tuin, met de gemakken van stroom, stromend water en meer. Daarnaast werden we helemaal in de watten gelegd en lieten ze ons de bijzondere kant van Whangarei zien. Zo zijn we gaan zeevissen en heeft Jelle een lesje visfileren gehad. Ben je in Whangarei probeer dan zeker ook te vissen op zee zoals de locals dat doen, gegarandeerd dat je monsters omhoog trekt!

Ook een ontzettend unieke ervaring was het vogelopvangcentrum in Whangarei. Na een bijzondere ontmoeting met Robert, liet hij ons al zijn vogels zien. Het was geweldig om deze man, die zijn hele leven had toegewijd aan het redden van vogels, te ontmoeten. Zo kon je zien dat de vogels oprecht gek op hem waren. Sommige vlogen zelfs in zijn armen om vertroeteld te worden! Daarnaast is dit de enige plek in Nieuw Zeeland waar je een kiwi vogel van heel dichtbij kunt zien en als je gelukt hebt zelfs mag aaien! De éénbenige Sparky.

Auckland & Waitākere Ranges Regional Park
Toen wij net aankwamen in Nieuw Zeeland schreef ik over Auckland en omgeving. Wil je dat artikel lezen? Klik dan hier. Waar ik nog niet over schreef is het prachtige park dat ten westen van Auckland ligt. Via steile, kronkelende wegen rij je door de bergen richting het kustgebied. Met een grote bus is dit niet altijd makkelijk, maar wel heel avontuurlijk! Hoe hoger je gaat hoe mooier het uitzicht. Ook komen wij een legioen aan mooie vogels tegen. In dit gebied zijn een aantal kleine campings te vinden. Deze plek is magisch! Zo heb je binnen loopafstand gigantische grote grotten. Met een steenworp zit je op het strand wat zwart is vanwege vulkanische bodem of loop je te klimmen in de begroeide duinen met vegetatie zoals ik dat nog nooit eerder gezien heb. Ook valt dit gebied onder één van de bekende wetlands. Door de grondstoffen lijkt het water een parelmoer olieachtige kleur te hebben, wat er weer prachtig uitziet met zonsondergang. Wij hebben nog nooit zoveel muggen bij elkaar gezien dus dit is de plek om een kampvuurtje te maken!

Gibbs farm
Het leuke aan reizen is dat je zoveel mensen leert kennen! Onze nieuwe kennissen uit Whangarei hadden geregeld dat wij mee konden naar een bijzonder evenement, namelijk Gibbs Farm. Op het zomerlandgoed van Alan Gibbs lopen giraffen, buffels, zebra’s en emoes rond tussen gigantische kunstwerken. Het gebied is maar liefst 400 hectare groot en spectaculair in elke hoek! Entree is gratis, maar kaartjes online bemachtigen blijkbaar erg moeilijk! Als je van plan bent naar Nieuw Zeeland te gaan, dan is deze plek een echte aanrader!

Onlangs vond ik een documentaire van de NPO over Gibbs Farm. Zie hem hier.

Zandsurfen bij Cape Reinga
Deze spirituele plek is erg belangrijk voor de Maori. Volgens hun geloof is dit de plek waar doden zich klaar maken voor hun reis naar Hawaiki. Na vele kilometers gereden te hebben door verlaten zandgebieden voelden wij ons alsof we het einde van de wereld gevonden hadden. Hoog op de bergen zie je duidelijk hoe de Tasmanzee in de Grote Oceaan overgaat. De wind is zo ontzettend sterk en wij zien golven van maar liefst tien meter tegen de rotsen beuken. De brute kracht van de oceaan is prachtig! Vlakbij kun je zandsurfen bij Te Paki Sanddunes. Deze duinen zijn tegen de honderd meter hoog, een imposante verschijning dus! Voor een klein bedrag huur je een bodyboard. Klimmen op deze duinen is echt mega zwaar. Maar eenmaal op je board omlaag ben je dat alweer vergeten! Wij waren trouwens heel erg blij dat we sokken bij ons hadden. Het zand is gillend heet en zonder sokken kun je er echt niet normaal rondlopen!


Een romantisch diner voor twee op 90 Mile Beach

Eén van de leukste campings vonden wij bij 90 Mile Beach. Dit strand staat bekend als de plek waar je met een 4WD wagen kan scheuren. Echter, doen een boel mensen het ook met een 2WD het ook. Dit levert vaak hilarische beelden op want vaak komen deze mensen vast te zitten. Dit kan soms spannend worden met de zee die weer in vloed wordt. Wij besloten gewoon te kijken en het risico zelf niet te nemen. Helemaal afgelegen tussen de duinen zaten we met onze kleedjes aan een heerlijk diner voor twee. De golven waren woest, en de zonsondergang prachtig! In deze uithoek was geen lichtvervuiling wat resulteerde in een adembenemende sterrenhemel die zo mooi was dat ik er niet van kon slapen!

Lake Kai Iwi in Dargaville
Zelfs op een verschrikkelijke (meest slechte) regenachtige dag is dit de plek om te zijn! Dit zandmeer is gigantisch groot en ondiep. Het water is kraakhelder en doet haast denken alsof je op een eiland in de stille oceaan zit. Ook is het water lekker warm en had ik er wel uren in rond kunnen dobberen! Het schijnt dat locals zelfs in de winter nog genieten van het warme water in dit meer. Lake Kai Iwi is omringd door bossen. Het is de perfecte plek om te kamperen en ik ben stikjaloers op de Nieuw Zeelander die dit meer in hun achtertuin hebben liggen!
20180114-DSC07908
Het Noordereiland heeft nog veel meer moois te bieden, de opties zijn eindeloos en het is moeilijk om favorieten te kiezen! De volgende keer kom ik met een nieuwe samenvatting, namelijk een stukje van het midden en oosten van het Noordereiland. Tot dan! 😀

 

20171026-DSC07365