Ik weet het zeker. Een plek als Zhangjiajie gaan we nooit meer vinden in ons leven. Dit stuk natuur is zo ontzettend mooi dat het in woorden niet te beschrijven is. Toch ga ik het proberen. Bekend van de film Avatar en rijk aan het karstgebergte voelde deze plek buitenaardse, alsof het niet echt kon zijn. Toch hebben we de foto’s als bewijs! Heb jij ooit zoiets gezien?

Aangekomen op het perron dat voelde als een stukje niemandsland, stapten we in een bus die ons steeds dieper de bergen in bracht. Over smalle kronkelende wegen, akelig uitziende bruggen en nauwe uitgehakte tunnels reden we richting het Zhangjiajie National Forest Park. In het gezelschap van eenden, kippen en straathonden liepen we de laatste meters bepakt met onze tassen op een onverharde weg. Met een beetje hulp van de lokale bevolking vonden wij onze slaapplek. Het lieve vrouwtje dat geen woord Engels sprak, hielp ons een handje op weg door een zelf geknutselde kaart van de omgeving in onze handen te duwen. Tijd om te verkennen!

 

Zhangjiajie National Forest Park
Via houten trappen vinden wij onze weg richting de gondel. Onderweg komen we brutale apen tegen die maar wat graag gevoerd worden! Eenmaal op de gondel gestapt, begint het spektakel pas echt. Langzaam zweven we tussen het karstgebergte omhoog. Rotsen lijken als torens uit de grond te steken. Soms zijn ze flinterdun en zien ze er fragiel uit, alsof ze bij de volgende windvlaag om zullen vallen. Anderen zijn zo weggesleten dat ze in tweeën lijken te splitsen. Hoger in de bergen sluimert de mist mysterieus om de bergen heen. Soms is de bodem niet te zien en lijkt het alsof deze torens zweven. Ken je dit toevallig uit de film Avatar? Deze is namelijk geïnspireerd op dit gebied! Boven in de bergen staat het vol met kleine tempels en zien wij veel rode lintjes om bomen gebonden. Houten trappen brengen je zigzag langs de meest bijzondere rotsformaties. Onderweg liggen wij helemaal in een deuk om de Chinezen die meer oog voor ons lijken te hebben. Met open mond staren ze ons aan en schieten ze foto’s. Renata is inmiddels omgedoopt tot Elza van Frozen. Tot ergernis van de vriendjes, lijken de Chinese vrouwen alleen nog maar oog te hebben voor Jelle en Harm. 😛

Tianmen mountain & Heavens gate
Deze plek is onder andere bekend om de glazen hike (en het gebied vlakbij, dat razend populair op internet is vanwege zijn glazen brug). Ook vind je hier de langste gondel ter wereld! Helaas kun je niet altijd geluk hebben. Er was flinke mist en ons zicht in de gondel was voornamelijk blank. De bekende glazen hike (je loopt langs de bergenwanden op niets meer dan een glazen plaat) hebben we over moeten slaan vanwege de mist. Erg balen dus! Toch was het de trip waard. Boven op het plateau leek het langzaam op te klaren en zo nu en dan konden wij genieten van het uitzicht. Wandelpaden gemaakt van stijgers brengen je langs de rotswanden, onder ons was een uitzicht van wel honderdenmeters diep! Ook zit het er vol met tempels die rijkelijk versierd zijn met rode lintjes die geluk moeten brengen. Via een roltrap die oneindig lang lijkt te zijn, eindig je bij Heavens gate. Een bizar natuurfenomeen.

Via een toffe busroute rij je langs ontelbaar veel scherpe haarspeldbochten de berg af. Beter hadden wij de dag niet af kunnen sluiten! Inmiddels was het weer opgeknapt en hadden we perfect uitzicht op al het moois dat Tianmen mountain te bieden heeft. Deze plek is onvergetelijk!

De stad Zhangjiajie is niet mooi. Ons laatste hotel lag midden in de stad en we hebben soms letterlijk door het puin gelopen om het hotel te bereiken. Echter, is de natuur in dit gebied zo onwijs mooi dat we de stad zonder moeite voor lief hebben kunnen nemen. Zeg nu zelf, los van de stad moet dit toch wel één van de mooiste plekken ter wereld zijn?

backpacken China