De westkust van Nieuw Zeeland, zover absoluut mijn favoriet! Met flinke voordelen (en een nadeel) reisden we langs de westkust naar beneden het regenwoud in. Ik heb in heel mijn leven niet een gebied gezien wat zo divers is en wat zoveel te bieden heeft. Vandaag 4x wat je te wachten staat bij een trip langs de Nieuw Zeelandse westkust!

 

#1 Zandvliegen
Voordat ik jullie vertel wat er zo geweldig is aan dit gebied wil ik direct maar even het nadeel met jullie delen, namelijk de sandfly. Rond de westkust stikt het er van, zwermen die agressief en fanatiek je huid bombarderen met beetjes. Het gevecht tegen de zandvlieg verlies je! Met een degelijk strijdplan kom je een heel eind. Inmiddels zijn wij getraind! Voordat de auto opengaat is tot in detail besproken wie wat doet. Auto open! Dertig seconden later rijden we met gierende banden weg. Terwijl we de deuren openhouden worden de beestjes met 60 kilometer per uur de auto uit gezogen. Met gemiddeld drie beten per persoon kunnen we zeggen dat we een nieuw record gezet hebben, we zijn een geoliede machine geworden. Laat je niet kisten door deze beestjes, dat wordt namelijk beloond met geweldige zonsondergangen!

#2 Inland pack hike
In Punakaiki stroomt de Pororari Rivier de zee in. Dit is de plek waar je moet zijn! Hier kun je namelijk de Inland pack track vinden, tot nu toe één van de gaafste (gratis) hikes die Jelle en ik gedaan hebben in Nieuw Zeeland! Wat kun je daar verwachten? Klimplanten die een strijd voeren met bomen. Een overdosis aan varens en bijzondere palmen. Een orkestgeluid van vogels zoals je dat nog nooit gehoord hebt. Kon ik maar terug! Inland Pack staat bekend als native bush, wat er op neerkomt dat er niets aan is gedaan. Origineel regenwoud waar dinosaurussen zo zouden kunnen rondlopen. Kronkelweggetjes en natuurlijke poorten van omgevallen bomen en rotsen kom je onderweg tegen. Het ruikt fris naar berglucht en groen, het voelt alsof er meer zuurstof is. We lopen langs een kolkende rivier en langs de weg zien we water sijpelen van de rotsen. Insecten brommen luid om je te laten weten dat ze er zijn, sta je plots stil gaat het geluid als een echo door. Gordijnen van dode palmbladeren verhullen de mooiste plekjes als je de moeite neemt eronder te kijken, kleurige insecten springen weg! De zon die zo nu en dan met kleine straaltjes door het bladerdek schijnt verdampt de vochtige grond waardoor er een mysterieus soort mist ontstaat wat sierlijk met de zonnestraal omhoog trekt. Nee dit is geen sprookje, dit is echt!

#3 Pancake rocks
Nog zo’n fantastisch natuurverschijnsel en de naam zegt het al. Rotsen die lijken op flinke stapels pannenkoeken die torenhoog zijn. De limestone rotsen werden in vijfendertig miljoen jaar gevormd en na honderdduizend jaar erosie zijn ze gevormd tot wat je vandaag de dag ziet. Waarom ze tijdens deze erosie eruit zijn gaan zien als pannenkoeken blijft tot vandaag de dag onbekend. Er steken stukken rots uit de zee met beplanting. Deze zijn een broedplek voor de Tara vogel, waardoor we worden omsingeld. De lijnen in de rotsen tekenen sierlijk af en maken het geheel een complex en prachtig patroon.

Grillige spleten en kieren zijn weggesleten door regen en zee water. Ik vraag me af hoe diep het hier is kijkende naar de draaikolken onder mij. Met een beetje geluk zie je dolfijnen: de woeste zee slaat eten naar boven. Als de weersomstandigheden mild zijn kun je er dus eentje spotten! Helaas… net als de vorige keer, nog geen mazzel!

 

 

#4 Blowholes
Terwijl wij rustig rondlopen zitten wij opeens midden in een nevel van zoute mist. De blowholes spuiten wel metershoog water en laten een luid en diep gerommel horen. Het voelt haast een beetje spannend om er naast te staan want de grond trilt ervan! Het is onvoorspelbaar wanneer de volgende komt, maar met een beetje geduld zal het niet lang duren. Regenbogen verschijnen als de blowholes spuiten en het geheel is super tof om te zien! Kijk ook eens naar beneden op dit punt. Het zeewier krult sierlijk in het water alsof het zeemeerminhaar is. Het zeewier is bijzonder omdat het gevuld is met gasbelletjes waardoor het zeewier een drijvend vermogen heeft. Dit zeewier is de enige soort ter wereld met gas er in, te gek toch?!

 

Zonder te overdrijven, de westkust is fabeltastisch! Echt een gebied om bij weg te zwijmelen! Lijkt het jou leuk om een trip te maken langs de westkust van Nieuw Zeeland?

20. Westcoast - Struik

Herken jij deze kamerplant?