Franz Josef en Fox Glacier. De plek waar wij eventjes gewoond en gewerkt hebben. Een magisch stukje groen land wat ons verbaasd heeft. Het Westland Nationaal park telt zo’n 60 gletsjers, een heleboel regen en één van de meest bijzondere outdoor ervaringen ter wereld. Vandaag een kijkje door onze ogen op een unieke ervaring in Franz Josef en Fox Glacier. En natuurlijk een top drie van gratis activiteiten!

Ik kan het niet kort houden in dit artikel, de ervaringen waren te bijzonder! Er was zoveel te doen! En wat ben ik lyrisch over deze plek! Een schouderklopje als je het helemaal leest dus ?

Franz Josef en fox glacier
Beide zijn kleine stadjes die volledig afhankelijk zijn geworden van het toerisme. Ondanks dit feit hebben wij ons verre van een toerist gevoeld. Terwijl je het gebied verkent zie je rivierstromen zo blauw dat ze licht geven. Het gletsjerwater snijdt dwars door de bergen. Rotsen zijn bekleed met zulk mooie en bijzondere mossoorten dat het lijkt alsof er koraal groeit. Brokken ijs zien we meedrijven op de rivier totdat ze woest kapot slaan op de rotsen. Rivieren sijpelen de berg af en laten ontelbaar veel watervallen zien. Kijk je goed de lucht in dan zie je bruin/groen achtige papegaaien genaamd de Kea vliegen. De wegen zijn grillig en glad. Je stapt door rivier stroompjes heen en klimt over gladde rotsen. Wolken hangen mysterieus in de bergen terwijl het zonnetje de vallei verlicht. Het is adembenemend mooi! Er zijn een aantal heel bijzondere uitstapjes in dit gebied, wij hebben er voor gekozen om de gratis dingen met jullie te delen, komen ze! ?

#1 Glowworm Tatare Tunnels – Franz Josef
Een flinke nachtwandeling waarin je met je zaklantaarn het donkere regenwoud in trekt, een beetje spannend is het wel! Je hoort possums scharrelen in de bosjes, verder is het stil op het geluid van de wind en insecten na. Het natuurpad bestaat uit grove grote stenen. De nachten in het regenwoud zijn vaak koud en nat. De regen maakt het pad glibberig. We moeten uitkijken dat we niet vallen. Hoe dieper we het woud intrekken hoe meer we een andere wereld betreden. Plots zien we lichtjes in de bosjes! We doen onze zaklantaarns uit en staan opeens midden in een lichtshow. De glowworm is hier, en hij is niet te missen! Al behoorlijk onder de indruk komen we aan bij de Tatare Tunnels…

Zoals je ziet op de foto’s is het wel even slikken als je voor deze tunnels staat. Het is koud, nat en je staat midden in een donker bos zonder telefoon signaal. Deze tunnels lopen diep onder de bergen door en zijn oorspronkelijk gebouwd als watertoevoer bij gouddelving. Tegenwoordig zijn ze een prima uitval basis voor glowworms, lucky us! In onze laarzen met de zaklantaarn gingen we de tunnel in. Ooit wel eens een triller film gekeken over grotmonsters (flashback naar Laos)? Dit zijn de momenten dat je er aan terugdenkt! Met gezonde zenuwen stapten we de grot in, spookachtig mooi trekken we dieper en dieper de tunnel in. Plots zien we een glowworm, en nog een! De zaklantaarn gaat uit en het lijkt wel alsof we zweven. Het dak bestaat uit lichtgevende stipjes die reflecteren op het water. Het is alsof ik dichterbij het heelal ben dan ooit! Er lijkt geen boven of onder meer te zijn door het spiegelbeeld wat het water geeft. Een groenachtig licht verlicht zwakjes de grotwanden. In wolkjes hangen de glowworms aan het plafond. Grote druppels water vallen van het plafond in het water en tekenen een groen rimpelig patroon dat weer terugkaatst tegen de grotten aan.  Het is ons niet gelukt om foto’s te maken zoals de grot zich precies voordeed. Een situatie ‘moet je echt meegemaakt’ hebben dus! 😉

Ik heb nooit geweten dat de natuur in staat was zo een mooie lichtshow neer te zetten, ik ben verwonderd door wat we gezien hebben. Deze insider tip van locals is een must-do! Je komt geen toeristen tegen, het is gratis en spannend!

#2 Lake Matheson – Fox Glacier
Lake Matheson staat ook bekend als het spiegelmeer en is een stuk toeristischer, des al niet te min de moeite waard! Tijdens een simpele track loop je om het meer heen tot je bij het viewing point aankomt. De wandeling er naartoe is al prachtig. Mos neemt alles over in dit bos waardoor het geheel een hoog sprookjesgehalte uitstraalt. De wandeling van ongeveer een uur wordt (meestal) beloond met een spiegelglad meer wat Mount Cook en Mount Tasman weerspiegelt.  Wij hebben deze wandeling twee keer moeten doen om succes te hebben. Timing en weersomstandigheden zijn alles! Zo kun je het beste met zonsopgang of zonsondergang gaan. Rond deze tijdstippen is het licht het mooiste maar nog belangrijker, het meer is dan glad (niet glad betekent geen spiegeleffect!). Check ook even het weer voordat je aan deze onderneming begint. Hier het verschil tussen de juiste omstandigheden en pech hebben.

#3Alex knob hike – Franz Josef
Deze hike begint vrij vriendelijk door het regenwoud. Maar vergis je niet! Deze hike is zwaar en de heenweg bestaat uit vrijwel alleen klimmen. Het is een race tegen de klok. Voor 12:00 wil je de top bereikt hebben anders is alles voor niets geweest en sta je in de mist zonder uitzicht. In totaal loop je 17,2 km (heen en terug). Gemiddeld ben je acht uur bezig. Je klimt onder boomstammen door en klautert over stenen. Je klimt omhoog en langzaam veranderd het regenwoud. Via een smalle vallei kom je de kruidenvelden in. Smalle paadjes met diepe afronden geven je adrenaline en je voelt je Tarzan in het alpengebied!  Eenmaal (optijd) aangekomen op de top heb je een fenomenaal uitzicht op de Franz Josef gletsjer. Zelfs zie je vanaf dit punt de kustlijn van Nieuw Zeeland! Absurd hè, al die elementen in één blikveld?

 

Wat een avontuur was dit. Ik zou wel van de daken af willen schreeuwen dat iedereen naar dit gebied op vakantie moet! Een heel artikel en chapeau als je het allemaal gelezen hebt! ?

21. Franz&Fox - Blije Koppies

Voel jij ook reiskriebels als je dit zo ziet en leest? En heb jij eventueel nog reistips naar regenwoud gebieden?