Tokio, de hoofdstad van Japan en de één na grootste agglomeratie ter wereld (Guangzhou heeft de eerste plek veroverd). Deze stad van de toekomst is meer dan een hysterische wirwar van lichtjes. Oud japanse cultuur wisselt fantastisch af met super moderne gebouwen en coole gadgets. Rondlopen door deze stad heeft ons doen beseffen dat Japanners een oplossing weten voor letterlijk elk probleem. Verder is niets te gek voor ze en schuilt er in elke Japanner een ware freak, en dat is aanstekelijk kunnen we je vertellen!

Japan is een duur land om in te reizen. En ondanks dat deze bestemming een flinke aanslag is geweest op ons budget, hebben we geen spijt van onze keuze. Deze gigantische metropool heeft zo onwijs veel te bieden. De luxe van thuis en andere westerse steden. Toch is Tokio niet westers. Sterker nog; de cultuur verschillen zijn gigantisch! Daar moesten wij ook wel een beetje aan wennen hoor! Daarnaast is de efficientie van Japan bijna angstaanjagend! Openbaarvervoer is altijd strak op tijd. Ze wachten netjes in de rij totdat ze in kunnen stappen, één voor één. En vuil op straat? Dat zul je niet vinden. We hebben een boel culturele hoogstandjes en moderne activiteiten kunnen afvinken, hier een paar favorieten:

Akibara, de elektronicawijk van Tokio
Opzoek naar een nieuwe robot? Een wandelende koelkast of iets anders bizar? Dit is de plek waar je moet zijn! Binnen een paar minuten stonden we in Yodobashi, de grootste elektrocica winkel ter wereld met maar liefst negen verdiepingen! Dit is de plek om te spelen met apparatuur waar je anders van je leven niet bij in de buurt zou komen. Denk aan telescopen van duizende euro’s, camera apparatuur zoals alleen televisieprogrammas dat gebruiken, beamer bioscopen, DJ-apparatuur en meer. Het mooie is, je mag letterlijk ALLES aanraken en uitproberen! Een soort van speeltuin voor volwassen eigenlijk.

Akibara is de natte droom van elke nerd en gamefreak. Nu moet ik bekennen dat ook wij erg onder de indruk waren! Het straatbeeld tekend zich door felle neonborden allemaal in het teken van arcadegames, Manga, Sega en maid cafe’s. Zo zie je dames uitbundig gekleed flyers uitdelen. Ook erg gaaf vond ik het om één van de vele Manga boekwinkels in te gaan. De hele scene om deze strips is hot in Japan. Sla zeker ook de erotische afdeling niet over waar je jonge studenten met rode oortjes stripboekjes ziet doorbladderen. Ik wist niet dat stripporno zo groot was in Japan!

20180306-DSC09667

En toen was het tijd voor een reis terug in de tijd. Ik voelde mij weer een kind en zag alle bekende spelletjes van vroeger voorbij komen. Wat hebben wij een lol gehad! Ik heb het natuurlijk over een Arcade game hall. Op de eerste verdieping staan UFO-automaten waar je prul kan winnen, pas echt leuk werd het op de tweede verdieping waar de Arcade spelletjes te vinden zijn. Van Mariokart tot vechtspellen (tekken 7!!) tot kermisatracties. Ons hoogte punt was een 3D zombiespel. Dit was eng, maar zo vet om te doen!

Het bekende kruispunt
Shibuya, het drukste kruispunt ter wereld  waar honderden mensen tegelijk oversteken. Shibuya is gillend duur. Voor ons met een klein backpackerbudget dus niet de ideale plek. Toch is het geweldig om hier rond te lopen en te kijken naar de bizarre winkels. Zo heb je hele shoppingoutlets voor animé constums. Winkels in het teken van actiepoppen en meer. Erg gaaf vond ik de speciale sokkenwinkels. Verdienen sokken een aparte winkel? Wel in Tokio! Ow en terwijl je er toch bent, vergeet niet een cadeutje voor je huisdier mee te nemen:

Asakusa, de oud Japanse wijk
Aangekomen in deze wijk waande ik mij voor het eerst echt in Japan. Het moderne Tokio leek verdwenen en had plaatsgemaakt voor eeuwenoude gebouwen en tempels. Tussen de drukte van anderen toeristen zien we onwijs veel vrouwen in Kimono’s rondlopen. Dit gebied is onwijs groot. En er was zo ontzettend veel te zien dat de beste tip die we je kunnen geven is hier te verdwalen. Mee te gaan met de stroming en vooral zoveel mogenlijk in je op te nemen. Zodra wij door de gigantische poort gaan komen we op een markt terrecht. Er worden waaiers geschilderd, koekjes gebakken en je kunt er allemaal koopwaar vinden van kruiden tot zijde stoffen. Aan het eind van deze lange straat zie je Senso-Ji, één van de meest bijzondere tempels die we gezien hebben. Het spektakel speelt  zich niet af in de tempel, maar daarvoor. Mensen zegenen zichzelf in de rookwalmen van de potten die staan te gloeien. Vervolgens wassen ze zichzelf met het water dat de draak spuwt. Als afsluiter kun je een munt werpen, en je toekomst laten voorspellen. Helaas waren de voorspellingen voor mijn toekomst niet al te best (regelrecht rampzalig), gelukkig maar dat ik (nuchtere hollander) mij daar niets van aantrek! ?

 

De vismarkt van Tsukiji
Dit is letterlijk de grootste markt van vis en zeevruchten ter wereld. Er zijn flink wat regels om deze markt te bezoeken. Vanwege de sluipweggetjes en benauwde ruimtes lopen toeristen al snel in de weg. Om alles in goede banen te lijden moeten toeristen dus netjes in de rij staan. Om vijf uur snachts worden de grootste tonijnen ter wereld geveild! Wij kozen er voor om de markt zelf te bekijken. Zonder spijt, ik kan in woorden niet uitdrukken hoe bijzonder het was om hier rond te lopen! Helaas mochten we bijna geen foto’s maken en hebben we weinig beelmateriaal kunnen verzamelen. Tonijnen zo groot als mensen werden gesneden met lange dunne zwaarden. Aqariums staan uitgestald met vissen die ik nog nooit gezien had. Zeevruchten in alle soorten en maten. En de behendigheid waarmee de stalhouders over ladders klimmen, boxen springen en zich door bochten wurmen, het is haast bijna acrobatiek! We sloten deze vismarkt af met spotgoedkope tonijn en zalm, de beste die wij ooit gegeten hebben!

 

Hoe kom je er? Download de Tokyo subway navigation app, net zo makkelijk als ons vertrouwde OV9292, heb je nooit geen gezeur van het kaartlezen!

 

20180405-IMG_8047

 

Waarom staat Tokio op jouw verlanglijstje?